Ook bij co-ouderschap moet er alimentatie worden betaald

Wanneer er bij een scheiding afspraken rond de kinderen moeten worden gemaakt dan is het belangrijk dat je je eerst informeert. Het liefst bij iemand die professioneel met scheidingen bezig is, zoals een bemiddelaar. Je goed informeren voorkomt dat je met bepaalde overtuigingen rond zaken blijft zitten, die niet correct zijn. Een van die misverstanden die mensen wel eens hebben is dat er bij co-ouderschap (gelijk verblijf van het kind bij vader en moeder) geen onderhoudsgeld voor het kind zou moeten worden betaald. Het is een misvatting die ik reeds herhaaldelijke keren heb gehoord maar die langs geen kanten klopt.

Iedere ouder draagt bij in de kosten van het kind

De regel is dat iedere ouder bijdraagt in de kosten van een kind. Nu denken sommigen bij een co-ouderschapsregeling: ‘ons kind brengt evenveel tijd door bij de ene als bij de andere ouder, dus dragen we als ouder allebei evenveel bij in de kosten van ons kind en moet er geen alimentatie meer worden betaald’.

Echter gaat deze redenering slechts op voor de verblijfsgebonden kosten. Hieronder vallen de kosten verbonden aan eten en drinken, de woonst en energieverbruik (elektriciteit, water, gas …) of de dagelijkse verzorging (zeep, shampoo, tandpasta …). Dit zijn met andere woorden allemaal kosten die betaald worden door de ouder bij wie het kind op dat moment verblijft, hetgeen impliceert dat bij een gelijk verdeeld verblijf (50% bij vader en 50% bij moeder) deze kosten tussen de beide ouders gelijkmatig wordt verspreid. Tot hier is de redenering dat ouders bij verblijfsco-ouderschap elk de helft van de kosten dragen juist.

De redenering gaat echter niet meer op voor de niet-verblijfsgebonden kosten. Het gaat dan over onder meer de schoolkosten, kledijkosten, medische kosten en kosten verbonden aan het uitoefenen van een hobby of een andere activiteit, vervoer en communicatie. Deze kosten worden immers doorgaans door één ouder betaald. De andere ouder zal dan zijn of haar deel moeten terugbetalen onder de vorm van onderhoudsgeld. Met andere woorden: er moet wel degelijk alimentatie worden betaald, ook bij verblijfsco-ouderschap.

Bijdrage overeenkomstig het inkomen

Maar er is nog een tweede reden waarom ook bij co-ouderschap onderhoudsgeld moet worden betaald en dat is de wet op de onderhoudsbijdrage van 19 maart 2010. Deze wet bepaalt immers dat ouders in de kosten van hun kind moeten bijdragen in verhouding tot hun nettoinkomen (= inkomsten uit arbeid waaronder maandwedde, eindejaarspremie, vakantiegeld, maaltijdcheques, firmawagen, … alsook inkomsten uit bijvoorbeeld de verhuur van een onroerend goed). De regel is dat wie het meest verdient het meest zal moeten bijdragen in de kosten van het kind. Dus wanneer het inkomen van de ene ouder 70% van het totale gezinsinkomen uitmaakt en het inkomen van de andere ouder 30%, dan zal de ene ouder 70% en de andere ouder 30% van de kosten van hun kind moeten dragen, ook al is het verblijf van hun kind gelijkmatig verdeeld (kind verblijft 50% bij vader en 50% bij moeder).

Ik verduidelijk aan de hand van een voorbeeld:

Stel, ouder A verdient maandelijks 1.000 EUR en ouder B 3.000 EUR, dan verdient ouder A ¼ of 25% van het totale gezinsinkomen en ouder B ¾ of 75% van het totale gezinsinkomen.

Ondanks dat er verblijfsco-ouderschap is overeengekomen, zal ouder B toch maandelijks onderhoudsgeld moeten betalen. Dit onderhoudsgeld dekt zowel verblijfsgebonden als niet-verblijfsgebonden kosten.

1) Verblijfsgebonden kosten:

De ouder bij wie het kind verblijft betaalt voor het kind eten en drinken en energiekosten en zeep … Dit betekent dat bij co-ouderschap (gelijk verdeeld verblijf) beide ouders ongeveer evenveel zullen uitgeven (elk 50%). Op basis van het inkomen dient ouder B evenwel 75% van de kosten te dragen en ouder A slechts 25%. Ouder B zal bijgevolg aan ouder A nog een bedrag gelijk aan 25% van de totale verblijfsgebonden kosten moeten betalen. Dit bedrag maakt deel uit van het maandelijks onderhoudsgeld.

2) Niet-verblijfsgebonden kosten:

In het geval deze door ouder A worden betaald, zal ouder B zijn of haar deel, met name 75% van de kosten, aan ouder A moeten betalen. Ook dit bedrag maakt deel uit van het maandelijks onderhoudsgeld en zal ofwel op een persoonlijke rekening van ouder A worden gestort ofwel op een kindrekening. In geval van een kindrekening zal ook ouder A zijn of haar bijdrage, met name 25% van de kosten, op de kindrekening moeten storten.

Tenslotte zijn er ook nog buitengewone kosten waarvoor elk van de ouders moeten bijdragen op het ogenblik dat deze kosten zich voordoen.

 

Wens je meer info of wens je een afspraak, contacteer mij gerust op 0497/48 51 59 of mail me via info@katrienballinckx.be. Je kan mij ook contacteren via het contactformulier.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.