Als je gaat scheiden, komt er veel op je af.

Je hebt heel wat om over na te denken en te verwerken.

Ter ondersteuning geef ik je hier zowel juridische als praktische scheidingsinfo mee.

OpenMind0312

Verblijfsregister voor kinderen van co-ouders

/
De invoering van het verblijfsregister zorgt ervoor dat een kind van wie de ouders gescheiden zijn en in verschillende gemeenten wonen in de twee gemeenten kan worden ingeschreven. Zo kunnen beide ouders genieten van kortingen die gemeenten aan hun inwoners geven.
OpenMind0930

Scheiding en kinderen

/
Ook voor kinderen is een scheiding een moeilijke periode. Het is goed om te weten dat je als ouders heel wat kan doen om jullie kinderen toch nog een veilige houvast te geven.
OpenMind0728

Hoe zit het met je personenbelasting als je gaat scheiden?

/
Wanneer je als gehuwden of wettelijk samenwonenden uit elkaar gaat, dan heeft dat ook gevolgen op fiscaal vlak. Belangrijke vragen waar je mogelijks mee zit, kunnen zijn: Moeten we nog samen de belastingaangifte invullen of mag dat apart? Wie betaalt de belastingen wanneer er moet worden bijbetaald? En wie ontvangt de eventuele terugbetalingen?
OpenMind0764

Het schuldgevoel van de gescheiden ouder

/
Als je aan kinderen begint, dan heb je het beste met hen voor. Je wilt dat ze gelukkig opgroeien. Als het gezin dan uiteenvalt, kan je als ouder je schuldig voelen waardoor je heel hard je best gaat doen om een goede ouder te zijn. Te hard soms. En dat is nu net wat zij niet nodig hebben.
OpenMind1273

De fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld

/
Je bent gescheiden en betaalt onderhoudsgeld voor jouw kind. Dan is dit onderhoudsgeld voor 80% fiscaal aftrekbaar van het totale netto inkomen. Op voorwaarde evenwel dat het onderhoudsgeld op regelmatige basis wordt betaald. De regel geldt niet bij fiscaal co-ouderschap.
Goedgevoel-300x300

Co-ouderschap: de ideale oplossing?

/
Kinderen die na de scheiding evenveel tijd doorbrengen bij hun moeder als bij hun vader, het klinkt als de meest ideale oplossing voor alle partijen. Maar is dat ook wel zo in de praktijk? Vanessa Vanhove van Goed Gevoel vraagt mijn mening.
OpenMind0313

Spullen vergeten

/
Gebeurt het bij jou ook wel eens dat zoon of dochter iets bij de andere ouder vergeten is? Er zijn zeker manieren te vinden om dat vergeten zoveel mogelijk tegen te gaan. Hier krijg je een tip.
OpenMind0606

Hoe vertel je jouw partner dat je wil scheiden?

/
De manier waarop jij jouw besluit om te scheiden aan je partner meldt, is doorslaggevend voor het verdere verloop van de scheiding. Gebeurt de scheidingsmelding niet op een respectvolle manier, dan zal uiteengaan in onderling overleg zeer moeilijk worden. Probeer het dus te doen in respect.
OpenMind0763

Kinderen willen mama én papa, allebei

/
Bij een scheiding is het voor het welzijn van de kinderen belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen partnerschap en ouderschap. Het is een uitdaging om je als ouder tegenover je kind niet te laten leiden door negatieve gevoelens naar je ex toe. In dit artikel krijg je enkele tips.