Opvoeden is samen eten

Dit artikel is geschreven in het kader van de week van de opvoeding met als thema ‘opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten …’.

Waarom met het hele gezin samen eten zo belangrijk is en wat ‘samen eten’ voor mij precies betekent, kan je hier lezen.

 

Samen eten …

wil voor mij in de eerste plaats zeggen: met het hele gezin samen. Dus allemaal op hetzelfde moment en niet in verschillende shiften. Natuurlijk kan dit wel eens gebeuren maar wanneer dit gebruikelijk zou zijn, geeft mij dat het gevoel dat ieder zijn eigen ding doet. Het samenzijn ontbreekt voor mij.

Samen eten …

doe je voor mij aan tafel en niet in de zetel voor de tv. Al kan dat natuurlijk ook wel eens gezellig zijn. Zolang het maar geen standaard gebruik is. Want dat zou er wel eens kunnen op wijzen dat voor tv eten (on)bewust een manier is om contact met elkaar uit de weg te gaan.

Samen eten …

is voor mij helemaal met je aandacht aan tafel zijn. Dus zonder ‘schermen’ in de buurt. Geen tv op de achtergrond. Geen smartphone, geen ipad of tablet, geen ipod op tafel. Ze leiden alleen maar de aandacht af en staan écht contact met mekaar in de weg.

Samen eten …

is meer dan eten alleen. Het is een moment van samen zijn, waar kan worden gepraat over kleine en grote dingen. Waar verhalen worden verteld, waar gelachen wordt, gedachten worden uitgewisseld, gevoelens worden geuit, impressies van de dag worden gedeeld, zaken worden besproken, plannen worden gemaakt. Het geeft een gevoel van samenhorigheid, verbondenheid, geborgenheid. Je geeft elkaar aandacht en dat is fijn. In deze tijden met vaak drukke agenda’s en weinig tijd, kan samen eten een opportuniteit zijn om nog eens met het hele gezin samen te zijn.

Samen eten …

is des te gezelliger wanneer er met liefde wordt gekookt. De tafel met liefde wordt gedekt. Wanneer er dankbaarheid is voor het lekkere eten of voor het gezellig samen zijn. Wanneer er voldoende tijd is om ontspannen aan tafel te zitten. Wanneer de stress kan achterwege blijven en iedereen, groot én klein, zichzelf mag zijn.

Gezond eten is belangrijk …

maar gezond tafelen is minstens even belangrijk. Allemaal samen aan tafel. Tv uit. Even de tijd nemen voor elkaar, er zijn voor elkaar, luisteren naar elkaar of gewoon samen zijn. Een rustmoment. Een moment om bij te tanken. Momenten om te koesteren. Gezellige momenten om naar uit te kijken.

 

Wat betekent ‘samen eten’ voor jou? Laat het gerust weten in een reactie.

1 antwoord
  1. Aurelie maertens
    Aurelie maertens zegt:

    Samen eten is voor mij gezellig samenzijn, zonder tijdsdruk, een moment van openheid naar de gezinsleden waar er verteld wordt over het verloop van de dag de grote en kleine plezieren en kwaaltjes.

    Een moment met enorm grote invloed op het samenhorigheidsgevoel en welbevinden in het gezin

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.