Opvoeden is SAMEN lachen, huilen, praten, eten

Dit artikel is geschreven in het kader van de week van de opvoeding met als thema ‘samen lachen, huilen, praten, eten’.

Hieronder enkele reflecties over wat het woord SAMEN voor mij betekent.

 

Samen …

staat voor mij voor verbinding. In contact staan met je kind. Deze verbondenheid is essentieel want zonder verbinding is er geen warm nest. Verbondenheid geeft een veilig en geborgen gevoel. Je voelt je als kind gezien, gehoord en begrepen. Je staat er niet alleen voor. Je groeit op met jouw ouders als ankerpunt en veilige haven.

 

Samen …

ben je wanneer je echt aanwezig bent in het contact met jouw kind. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Wanneer je met jouw gedachten elders zit of geen voeling hebt met wie jouw kind is en welke zijn noden zijn, dan ben je niet echt samen.

 

Samen …

ben je wanneer het contact met jouw kind ontstaat vanuit liefde. Wanneer het contact warm en liefdevol is. Wanneer het contact onvoorwaardelijk is en oprecht. Is het contact eerder kil of onverschillig, ben je prikkelbaar of opgejaagd omdat je eigenlijk geen tijd hebt, ervaar je het samen zijn eerder als een opgave die je ‘moet’ doen omdat dit nu eenmaal van jou wordt verwacht, kan je zelf niet genieten van het samen zijn, dan zal het contact tussen jullie niet echt verbindend zijn.

 

Samen …

is ook loslaten. Je kind laten zijn wie hij is. Jouw kind in het samen zijn de ruimte geven om zichzelf te zijn. Zonder oordeel. En dus liefdevol aanvaarden dat jouw kind niet altijd is wat je zo graag had gewild.

 

Samen …

is ook in contact staan met jezelf. In jouw kwetsbaarheid durven staan. Jouw onzekerheid durven tonen. Tegenover jouw kind niet wegsteken dat ook jij fouten kan maken. Alleen wanneer jij je authentieke zelf bent, kan je ook echt samen zijn.

 

Wat betekent ‘samen’ voor jou? Laat het gerust weten in een reactie.

1 antwoord
  1. Elsje Huyghe
    Elsje Huyghe zegt:

    SAMEN is er als gezin ook voor elkaar zijn als de kinderen al het huis uit zijn. Op moeilijke momenten wanneer we elkaars steun heel goed kunnen gebruiken. Het is op dergelijke momenten goed voelbaar welke hechte band er is tussen alle gezinsleden. Dankbaar om zoveel rijkdom.❤️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.