Opvoeden is samen praten

Dit artikel is geschreven in het kader van de week van de opvoeding met als thema ‘opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten …’.

Hieronder enkele reflecties over wat ‘samen praten’ voor mij betekent.

 

Samen praten …

geeft voldoening wanneer het op een verbindende manier gebeurt. De manier waarop je praat tegen jouw kind kan verbindend zijn maar ook niet-verbindend. Wanneer je praat op een rustige, liefdevolle, respectvolle manier en je luistert ook naar wat jouw kind te zeggen heeft, je neemt jouw kind serieus, dan ga je in uitwisseling met elkaar op een verbindende manier. Zo’n gesprek doet deugd. Jouw kind voelt dat je er voor hem bent. Wanneer je daarentegen in jouw taalgebruik of intonatie eerder hard, veroordelend, bekritiserend, kwetsend of geïrriteerd bent of wanneer je de woorden van jouw kind minimaliseert of wegwuift, dan zal de connectie verbroken worden. Je kind haakt af. Het trekt zich gekwetst terug. Het voelt zich niet gehoord of begrepen. Het maakt hem boos of verdrietig of klein. De verbinding is weg.

 

Samen praten …

vraagt dat je tijd maakt voor je kind. Tijd om te antwoorden op soms eindeloze vragen. En tijd om te luisteren. Zodat je kan horen wat er echt gezegd wordt. Wanneer er systematisch te weinig wordt gepraat of geluisterd naar kinderen, dan krijg je geheid toestanden. Kinderen die lastig doen of onhandelbaar zijn, geven een signaal. Achter hun gedrag zit een boodschap. Wanneer je als ouder uitsluitend vermanend optreedt tegen ‘ontoelaatbaar’ gedrag, dan zal je kind zich niet gezien of gehoord voelen. Wanneer je daarentegen de tijd neemt om op een rustige manier met je kind in gesprek te gaan, kom je te weten wat je kind écht nodig heeft.

 

Samen praten …

vraagt dat je aanwezig bent in het moment. Dat je met al je aandacht bij het gesprek bent. Want wanneer je ondertussen bezig bent met jouw smartphone, de tv of de krant, of wanneer je met je hoofd elders zit, voelt je kind het gewoon dat zijn woorden niet (helemaal) bij jou binnenkomen. Je kind kan achter blijven met de gedachte dat er naar hem niet geluisterd wordt. Dat het je niet echt interesseert. Met je volle aandacht aanwezig zijn geeft je kind daarentegen het gevoel dat je er bent voor hem.

 

Samen praten …

is ook toelaten dat je kind een eigen mening heeft. Is je kind de ruimte geven om zijn eigen mening te uiten, ook al verschilt die van de jouwe. Zijn mening naast die van jou, beiden evenwaardig.

 

Samen praten …

over kleine en grotere dingen. Wanneer je elke dag een moment neemt om met je kind in gesprek te gaan, om te praten over zijn dag of wat hem bezighoudt, dan ben je als ouder betrokken en krijg je meer voeling met jouw kind. En ook moeilijkere onderwerpen hoeven niet uit de weg te worden gegaan. Zaken bespreekbaar maken op maat van jouw kind geeft rust voor iedereen en voorkomt dat jouw kind dingen gaan opkroppen of onbenoemde zaken een verkeerde invulling gaat geven.

 

Samen praten …

is ook gevoelens kunnen toelaten. Maar daarover meer in een volgend artikel.

 

Wat betekent ‘samen praten’ voor jou? Laat het gerust weten in een reactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.