Relatie is zoals een bankrekening

Katrien Ballinckx (47) was veertien jaar lang advocaat aan de balie, maar deed dat werk niet met hart en ziel. Toen ze in 2005 haar eerste kindje verloor na acht maanden zwangerschap, besloot ze haar leven om te gooien en zich om te scholen tot familiaal bemiddelaar. Sinds 2009 maakt ze deel uit van een groepspraktijk in het Oost-Vlaamse Lovendegem waar ze koppels begeleidt in hun relatie of scheiding, ouders coacht en nieuw samengestelde gezinnen op de rails probeert te krijgen.

-Rust er nog een taboe op relatietherapie?

Vaak wel. Ik merk dat koppels pas bij mij komen als de relatie al in diepe crisis zit, terwijl therapie evengoed kan voor mensen die hun relatie willen verdiepen. Koppels in moeilijkheden menen dat enkel zij die kunnen oplossen. Ten onrechte, want een buitenstaander kan net blinde vlekken zien die ze zelf niet ontwaren. Mensen zijn soms ook bang voor wat er in die gesprekken naar boven kan komen, omdat ze uitgenodigd worden beter naar zichzelf te kijken.

-Wat is noodzakelijk om een relatie gezond te houden?

Veiligheid en geborgenheid, zowel op emotioneel als materieel gebied. Zo zetten financiële zorgen mensen onder druk, wat tot spanningen kan leiden. Op emotioneel gebied is het essentieel dat mensen voldoende in verbinding gaan met elkaar. Dat ze iets doen voor hun partner waarin ze hun liefde laten voelen. Dat kan een eenvoudig complimentje zijn, maar evengoed een verrassing, een luisterend oor op het goede moment of de kinderen even overnemen wanneer de partner het lastig heeft. Belangrijk is elkaar duidelijk te maken waar de noden liggen, want je behoeften kunnen verschillen van die van je partner. Terwijl de ene meer heeft aan een knuffel, zal de ander een liefdevol woord meer naar waarde schatten.

Ik vergelijk een relatie vaak met een bankrekening. De positieve zaken die ik zonet vermeldde, zijn stortingen. Maar iedereen doet ook wel eens een afhaling. Dat kan onder de vorm van je gelijk willen halen, opmerkingen geven, mokken of je partner negeren. Zolang er veel gestort wordt, kan er wel wat afgehaald worden. Maar in sommige relaties wordt het aantal stortingen te klein en het aantal afhalingen te groot, waardoor de relatie in het rood gaat en je uit elkaar groeit.

-Kunt u dat teveel aan afhalingen verklaren?

Mensen komen in negativiteit terecht door aanhoudende stress of wanneer hun behoeften niet worden bevredigd. Ook kan het zijn dat mensen hun partner onbewust wegduwen als gevolg van bindingsangst of omdat er kwetsuren zijn waardoor ze hun hart niet helemaal kunnen openstellen. Of ze zijn nog te veel verbonden met iemand anders, bijvoorbeeld een vorige partner. Daarenboven blijven mensen vaak trouw aan de patronen die ze thuis zagen. Ze nemen veel gewoontes over of overcompenseren in het net anders aanpakken. Anderen communiceren dan weer te oordelend of te verwijtend, hebben geen voeling meer met hun eigen noden of reageren hun stress of frustraties af op hun partner.

Als ik tijdens de relatiebemiddeling zie dat de sfeer helemaal omslaat, leg ik het gesprek stil en zoek ik samen met het koppel naar een verklaring. Zo reageerde iemand in de praktijk boos op de handgebaren van zijn echtgenote. Bleek dat het gesticuleren hem herinnerde aan zijn commanderende oudere zussen. Die oorzaken blootleggen, kan helpen elkaar beter te begrijpen en je makkelijker met de ander verbonden te voelen.

Artikel van Eveline COPPIN in Kerk & Leven, 22 februari 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.