Zo houd je je relatie gezond

Als ontevredenheid de kop opsteekt

In het begin van een relatie is alles nog rozengeur en maneschijn. Je wilt zoveel mogelijk samen zijn. Je bent verliefd en toont je van je beste kant. Je stuurt lieve smsjes naar elkaar, bewondert elkaar, lacht naar elkaar, je waardeert elkaar. En je laat dat elkaar ook voelen. Op allerlei manieren. Je doet alles voor elkaar, zonder gezeur. Je relativeert. Je kan veel van elkaar verdragen. Kortom, het is grote liefde.

Wanneer je al langer bij elkaar bent dan verdwijnt die roze wolk langzamerhand en kom je terug in de dagelijkse realiteit. Aandacht gaat niet meer alleen naar je partner maar moet worden verdeeld: er is je job, het huishouden, er moet voor de kinderen worden gezorgd, afspraken worden gemaakt met vrienden, er is nog de familie en er zijn de hobby’s. Er schiet niet veel tijd meer over voor je partner en dan kunnen frustraties wel eens de kop opsteken. Het gevaar ontstaat dat negativiteit je relatie binnensluipt. Want wanneer behoeften – zoals samen zijn, een goed gesprek met elkaar hebben of een attentie krijgen – niet worden ingevuld dan laten we dit gemakkelijk op een negatieve manier merken. Zo kan je dan misschien weinig verdragen van je partner. Of geef je al eens gemakkelijk commentaar op hem of haar. Moet je soms moeite doen om vriendelijk te zijn. Of werkt hij of zij je wel eens gemakkelijk op jouw zenuwen. Soms is praten op een warme, liefdevolle manier moeilijk haalbaar en ga je eerder snauwen. Of het kan ook zijn dat je minder ontvankelijk bent voor geknuffel of een vrijpartij.

Stop met mopperen en laat de liefde weer stromen

Wanneer je hierin blijft vast hangen, riskeer je om een verzuurde relatie te krijgen. Bij negativiteit ga je uit verbinding, je duwt je partner weg en de afstand wordt groter. Is dit niet wat je wil en verlang je ernaar om de liefde (opnieuw) te laten stromen, dan heb je gelukkig hiervoor zelf de sleutel in handen. Zo is het goed om je bewust te zijn van je eigen negatieve patronen zodat je weet waar je valkuilen zitten. Vervolgens heb je zelf de keuze: in het negatieve blijven of beginnen investeren in het positieve. Wil je meer liefde voelen tussen jou en je partner dan zal het belangrijk zijn om op een positieve manier met elkaar in uitwisseling te gaan. Je partner geven wat hij (zij) nodig heeft omdat je hem (haar) graag ziet. Hiertoe hoef je niet eens grootse dingen te doen. Want de warmte en liefde zit hem in de kleine dingen. Dankbaar zijn voor wie jouw partner werkelijk is en wat hij (zij) doet. Respectvol met hem (haar) omgaan. Hem (haar) ’s morgens bij het opstaan groeten. Een zoen, een knuffel, een welgemeende ‘goeiemorgen’. Met liefde voor je partner koken. Tijd nemen voor een goed gesprek. Met kleine dingen laten blijken dat je blij bent dat je partner er is, dat je ook aan je partner denkt, dat je partner meetelt. Het huis gezellig maken en samen met je partner genieten. Rekening houden met je partner als je boodschappen doet, meebrengen wat je partner lekker vindt. Attent zijn. Hem (haar) verrassen. Een leuk briefje op tafel achterlaten als je weg moet. Zijn (haar) spullen niet systematisch op zolder zetten maar ook hem of haar ruimte in jullie huis laten innemen als hij of zij dat nodig heeft voor het werk of voor zijn (haar) hobby. Jouw partner complimenteren voor wie hij (zij) is, met al zijn (haar) kwaliteiten. Hem of haar niet proberen te kneden, te veranderen. Elkaar eens vasthouden, knuffelen of eens wat meer vrijen. En belangrijk: blijf dagelijks aandacht hebben voor elkaar en doe het met heel je hart omdat je het zelf zo wilt, niet omdat het zo moet. Je zal zien dat de liefde weer zal stromen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.