Relatietherapie

Opnieuw de weg naar elkaar leren vinden

Wanneer de stap zetten naar relatietherapie?

Relaties zijn voor koppels soms een bron van stress. Zeker wanneer je al langer in een relatie zit, kan je wel eens een periode meemaken waarin jullie elkaar minder gemakkelijk vinden, wat je dan een gevoel van stress kan geven. Dat gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer het niet meer zo goed lukt om op een rustige manier met elkaar te praten. Een gesprek ontaardt in verwijten of een ruzie of er wordt niet meer gepraat waardoor zaken onuitgesproken blijven. Stress in je relatie kan je ook hebben wanneer het tussen jullie op vlak van intimiteit en seksualiteit niet meer zo goed zit. Of wanneer er financiële druk is. Wanneer  jullie geen tijd meer vinden voor jullie tweeën of wanneer behoeften maar niet worden ingevuld.

Wat gebeurt er in relatietherapie?

Zit je zelf op relationeel vlak in een mindere periode en zorgt dat voor stress, dan kan relatietherapie helpen om de spanning in je relatie te verminderen. Gewoon uitspreken wat er is aan problemen, irritaties en spanningen, met een neutraal iemand erbij, kan reeds ontspannend werken. Het voordeel van een gesprek in aanwezigheid van een relatietherapeut is dat het in een veilige context gebeurt én in alle respect.

Daarnaast kan relatietherapie ook helpen om te groeien in je relatie. Heb je het gevoel dat je het met je partner niet helemaal rond krijgt, dan heeft dit vaak te maken met patronen en overtuigingen waar we, zonder het zelf te beseffen, in kunnen vastzitten. Zo dragen we allemaal een bagage mee, een rugzak gevuld met leuke en minder leuke ervaringen uit het verleden. Om daar te kunnen mee omgaan ontwikkelen we vaak – onbewust – patronen en overtuigingen, maar de keerzijde is dat de patronen die we ons eigen hebben gemaakt ons ongewild kunnen belemmeren om een gezonde relatie uit te bouwen. In relatietherapie help ik jou (en je partner) om je bewust te worden van je eigen belemmerende patronen en overtuigingen en begeleid ik jou in het leren doorbreken van deze patronen. Op die manier kunnen jullie rustig (nog) dichter naar elkaar toe groeien ipv van elkaar weg. Een relatiecrisis wordt zo iets waar je achteraf met dankbaarheid naartoe kijkt, dankbaar om wat het jullie gebracht heeft.

Moeten wij beiden komen voor relatietherapie?

Als je echt iets aan je relatie wil veranderen is het zinvol om samen te komen. Als het in de relatie niet goed gaat, dan ben je immers met twee. Als jullie samen komen, zie ik het totale plaatje met alle aanwezige patronen die een goeie relatie tegenwerken. Jullie investeren dan samen tijd en energie aan het veranderen van deze patronen. Jullie nemen samen de verantwoordelijkheid op voor jullie relatie. Zo kunnen jullie samen groeien in jullie relatie en jullie band versterken. Alleen wanneer jullie écht verandering willen, zal relatietherapie & coaching succesvol zijn.

Als één van beide partners dit (nu) niet ziet zitten, dan kan je alleen komen en aan jouw deel en verantwoordelijkheid werken. Dit kan een positieve invloed hebben op je huidige relatie, of een mogelijke volgende relatie.

Hebben jullie vragen of willen jullie een afspraak, contacteer mij gerust.

Ook als je je individueel wil laten begeleiden, kan je een afspraak maken.