Als je gaat scheiden, komt er veel op je af.

Je hebt heel wat om over na te denken en te verwerken.

Ter ondersteuning geef ik je hier zowel juridische als praktische scheidingsinfo mee.

Ook bij co-ouderschap moet er alimentatie worden betaald

/
Een van die misverstanden die mensen wel eens hebben is dat er bij co-ouderschap geen onderhoudsgeld voor het kind zou moeten worden betaald. Het is een misvatting die ik reeds herhaaldelijke keren heb gehoord maar die langs geen kanten klopt.

Je kind als luisterend oor

/
Wanneer je het als ouder moeilijk hebt, kan het verleidelijk zijn om bij je kind je hart te luchten. Maar doe je daar wel altijd goed aan?

Verblijfsregister voor kinderen van co-ouders

/
De invoering van het verblijfsregister zorgt ervoor dat een kind van wie de ouders gescheiden zijn en in verschillende gemeenten wonen in de twee gemeenten kan worden ingeschreven. Zo kunnen beide ouders genieten van kortingen die gemeenten aan hun inwoners geven.

Scheiding en kinderen

/
Ook voor kinderen is een scheiding een moeilijke periode. Het is goed om te weten dat je als ouders heel wat kan doen om jullie kinderen toch nog een veilige houvast te geven.

Heb je om te scheiden een notaris nodig?

Mensen denken vaak dat ze bij een notaris moeten zijn om te kunnen scheiden. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook een scheidingsbemiddelaar is opgeleid om een volledige scheiding te regelen.

Je gaat scheiden. Hoe pak je dit nu concreet aan?

Jullie gaan scheiden. De vraag die zich dan stelt is: Hoe pak je dit nu concreet aan? Om hierin duidelijkheid te krijgen, overloop ik samen met jou de verschillende stappen die je te nemen hebt.

Wat moet er eigenlijk allemaal geregeld worden bij een scheiding?

/
De wet voorziet dat wanneer jullie bij onderlinge toestemming willen scheiden (EOT) er eerst afspraken moeten worden gemaakt over de kinderen, het huis en de roerende goederen. Wat dit concreet inhoudt, lees je hier verder.

Hoe zit het met je personenbelasting als je gaat scheiden?

/
Wanneer je als gehuwden of wettelijk samenwonenden uit elkaar gaat, dan heeft dat ook gevolgen op fiscaal vlak. Belangrijke vragen waar je mogelijks mee zit, kunnen zijn: Moeten we nog samen de belastingaangifte invullen of mag dat apart? Wie betaalt de belastingen wanneer er moet worden bijbetaald? En wie ontvangt de eventuele terugbetalingen?

Het schuldgevoel van de gescheiden ouder

/
Als je aan kinderen begint, dan heb je het beste met hen voor. Je wilt dat ze gelukkig opgroeien. Als het gezin dan uiteenvalt, kan je als ouder je schuldig voelen waardoor je heel hard je best gaat doen om een goede ouder te zijn. Te hard soms. En dat is nu net wat zij niet nodig hebben.

De fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld

/
Je bent gescheiden en betaalt onderhoudsgeld voor jouw kind. Dan is dit onderhoudsgeld voor 80% fiscaal aftrekbaar van het totale netto inkomen. Op voorwaarde evenwel dat het onderhoudsgeld op regelmatige basis wordt betaald. De regel geldt niet bij fiscaal co-ouderschap.

Birdnesting: niet de kinderen maar de ouders gaan over en weer

/
Bij co-ouderschap kunnen ouders ervoor kiezen dat de kinderen in de gezinswoning blijven wonen, waarbij de vader en de moeder afwisselend bij de kinderen zijn. Bird nesting wordt dit genoemd. Het lijkt een leuk idee voor de kinderen maar werkt zo'n regeling wel in de praktijk?

Co-ouderschap: de ideale oplossing?

/
Kinderen die na de scheiding evenveel tijd doorbrengen bij hun moeder als bij hun vader, het klinkt als de meest ideale oplossing voor alle partijen. Maar is dat ook wel zo in de praktijk? Vanessa Vanhove van Goed Gevoel vraagt mijn mening.

Spullen vergeten

/
Gebeurt het bij jou ook wel eens dat zoon of dochter iets bij de andere ouder vergeten is? Er zijn zeker manieren te vinden om dat vergeten zoveel mogelijk tegen te gaan. Hier krijg je een tip.

Hoe vertel je jouw partner dat je wil scheiden?

/
De manier waarop jij jouw besluit om te scheiden aan je partner meldt, is doorslaggevend voor het verdere verloop van de scheiding. Gebeurt de scheidingsmelding niet op een respectvolle manier, dan zal uiteengaan in onderling overleg zeer moeilijk worden. Probeer het dus te doen in respect.

Kinderen willen mama én papa, allebei

/
Bij een scheiding is het voor het welzijn van de kinderen belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen partnerschap en ouderschap. Het is een uitdaging om je als ouder tegenover je kind niet te laten leiden door negatieve gevoelens naar je ex toe. In dit artikel krijg je enkele tips.

Objectieve berekening onderhoudsgeld kind

/
Als ouder ben je wettelijk verplicht om elk bij te dragen tot de kosten van jullie kind(eren). Maar welk bedrag kleef je daarop? Met een objectieve onderhoudsgeldcalculator maak ik voor jullie een transparante kostenberekening.

10 redenen om te scheiden met een scheidingsbemiddelaar

/
Om te scheiden heb je geen advocaat nodig. Er is immers een wettelijk alternatief: scheiden onder de professionele begeleiding van een scheidingsbemiddelaar. Zeker als er kinderen zijn, kan je maar beter investeren in constructief overleg in plaats van gevecht.

Is scheiden traumatisch voor de kinderen?

/
Wanneer je aan scheiden denk, sta je als ouder ook wel eens stil bij de gevolgen van zo'n beslissing voor je kind(eren). Zo vraag je je misschien af of je kind er een trauma kan aan overhouden of hoeft het niet zo'n vaart te lopen?

Voorwaarden voor een succesvol co-ouderschap

/
Als je kiest voor co-ouderschap is het goed om te weten wat er nodig is om dit succesvol te laten verlopen. Zo zijn er een aantal voorwaarden.