Het schuldgevoel van de gescheiden ouder

Starten met mooie toekomstplannen

Als je samen aan kinderen begint, dan bouw je een toekomst op. Je gaat ervoor, samen, en jullie liefde voor elkaar vertaalt zich in het stichten van een gezin. Je oogappels. Je houdt van ze, wilt ze het beste geven en bovenal wil je dat ze gelukkig zijn. Maar dan lukt het niet meer met je partner. Er komen spanningen en conflicten. Die neem je er eerst nog graag bij, al is het voor de kinderen, die volgens jou het beste binnen een gezin opgroeien. Tot wanneer het echt niet meer gaat en er een scheiding van komt.

Schuldgevoel

Bij een scheiding zijn er heel wat ouders die zich ten opzichte van hun kinderen schuldig voelen. Want is het niet zo dat kinderen het best opgroeien in een warm en veilig nest? Maar in plaats daarvan valt het gezin uiteen en moeten de kinderen over en weer verhuizen tussen twee huizen. En dat heb jij als ouder hen dan aangedaan. Denk je. Dus probeer je het op één of andere manier weer goed te maken.

Misschien is dat iets wat je bij jezelf herkent? Dat je na de scheiding als ouder extra je best gaat doen om een goede ouder te zijn. Misschien heb je de neiging om je kinderen extra te verwennen door ze vanalles te geven? Of ga je hen meer toegeven dan je vroeger gewend was? Misschien zie je vanalles door de vingers, want ze hebben het toch al zo moeilijk met de scheiding? Of misschien ben je geneigd om je kinderen te overbeschermen, want het doet pijn om te zien dat ze zich wel eens slecht voelen. Of ben je extra behulpzaam en wil je hun problemen direct voor hen oplossen. Sta je altijd klaar voor hen, laat je alles vallen voor hen, wil je er helemaal zijn voor hen, altijd, op ieder moment.

Maar stel je eens in hun plaats. Hoe zou het voelen als jouw ouder zo hard zijn of haar best voor je doet? Zou dat geen druk geven? Of zou dat soms niet verstikkend zijn? Zou het eigenlijk dat zijn wat je wilt en wat je nodig hebt? En hoe voel jij je zelf hierbij? Vraagt dat niet veel inspanning, zo een goede of misschien wel een perfecte ouder te willen zijn? Geeft dat geen stress? Kan je zo nog genieten?

Blijf gewoon jezelf

Waar kinderen in de eerste plaats nood aan hebben is veiligheid en geborgenheid. En die kun je als (gescheiden) ouder hen geven door gepaste grenzen te stellen. Door er te zijn voor hen, als ze het nodig hebben. Maar ook door hen los te laten en hen de ruimte te geven om alles op hun eigen manier een plek te geven. Blijf dus een ouder voor je kind, ook na de scheiding, maar dan geen die heel hard zijn best gaat doen. Doe maar gewoon. Blijf gewoon jezelf, daar hebben zij maar ook jij het meeste aan.

 

Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59.