Scheiding en kinderen

Wanneer ouders gaan scheiden, dan heeft dit sowieso een grote impact op de kinderen. De bodem onder hun voeten wordt als het ware aan het wankelen gebracht. Langs de andere kant kan een scheiding voor kinderen soms ook wel een opluchting zijn, zeker wanneer er al langere tijd veel spanningen tussen de ouders aanwezig waren die meer dan wenselijk tot ruzies leidden.

Hoe dan ook brengt een scheiding voor kinderen heel wat verandering met zich mee en krijgen zij heel wat te verwerken. Het is voor een kind dan ook heel belangrijk dat je als ouder bij een scheiding het welzijn van je kind niet uit het oog verliest. Weet dat schijn kan bedriegen: een kind kan de indruk geven dat het wel oké zit met hem, ook al is dat misschien niet zo. Op die manier willen ze hun ouders die het al moeilijk hebben met zichzelf niet nog meer gaan belasten.

Wat kan je als ouder doen?

Gelukkig kan je als ouder heel wat doen om je kind in deze moeilijke periode alsnog veiligheid te geven.

Ik geef jullie alvast enkele tips mee:

  • Als het kan, vertel samen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Geef de kinderen uitleg zonder in detail te treden. En geef elkaar niet de schuld. Vertel het in de taal die de kinderen begrijpen.
  • Je kan niet voorspellen hoe je kind zal reageren. Sommigen zullen direct veel vragen stellen, anderen zullen gewoon weer verder spelen. Belangrijk is dat er ruimte is om te praten. Dat jullie voor de kinderen beschikbaar blijven. Dat zij vragen kunnen stellen. Dat hun emoties er mogen zijn. Dat er naar hen geluisterd wordt.
  • Maak jullie kind duidelijk dat het geen schuld heeft aan de scheiding. Vele kinderen hebben immers de neiging om de schuld op zich te nemen.
  • Zorg ervoor dat kinderen in de omgeving een klankbord hebben voor als ze het nodig hebben. Dat kan een oma of opa zijn, of iemand van de familie of vriendenkring. Aarzel niet om professionele hulp in te roepen als je merkt dat jouw kind het echt moeilijk heeft en er niet uit geraakt.
  • De manier waarop jullie gaan scheiden, speelt voor de kinderen een grote rol bij de verwerking van de scheiding. Hoe minder ruzie er wordt gemaakt en hoe meer er met elkaar wordt overlegd, hoe beter voor de kinderen. Als ouders na de scheiding nog op een respectvolle manier met elkaar kunnen praten, dan is dat voor de kinderen een geruststelling. Wordt het daarentegen een vechtscheiding, dan zal het heel pijnlijk worden voor de kinderen.
  • Ook hoe jullie tegenover de kinderen over de andere ouder praten, hebben jullie zelf in de hand. Vermijd het om negatief over de andere ouder te praten: een kind komt hierdoor in een loyaliteitsconflict terecht want die wil papa én mama graag zien.
  • Jullie kunnen bij de regeling van de scheiding best rekening houden met de behoeften van jullie kind. Die behoeften zijn niet voor ieder kind hetzelfde en hangt ook af van de leeftijd. Ik geef ouders bij een bemiddeling hierover heel wat info mee.
  • Zorg goed voor jezelf. Ook jullie gaan een rouwproces door en moeten de scheiding verwerken. Neem daar de tijd voor en zoek steun bij anderen. Schakel als het nodig is professionele hulp in. Want als je zelf overstelpt wordt door verdriet, kwaadheid, pijn of wat dan ook, dan is het moeilijk om voor je kind helemaal beschikbaar te zijn.
  • Het is menselijk dat je in deze periode prikkelbaar loopt. Let erop dat je je frustraties niet op je kind uitwerkt. En gebruik je kind zeker niet als steun en toeverlaat.

Scheidingsbemiddeling

Wanneer jullie voor scheidingsbemiddeling komen, dan geef ik jullie heel wat info mee, zoals literatuurlijsten (boeken over de verwerking van een scheiding voor volwassenen en kinderen, over co-ouderschap), praktische tips over begeleiding van kinderen bij een scheiding, praktische tips over ouderschap na scheiding, …

Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497 48 51 59.