10 redenen om te scheiden met een scheidingsbemiddelaar

Als koppels gaan scheiden, dan denken ze dikwijls dat ze bij een advocaat moeten zijn om te kunnen scheiden. Maar er bestaat wel degelijk een wettelijk alternatief: een erkend scheidingsbemiddelaar is immers speciaal opgeleid om mensen te begeleiden bij het regelen van hun scheiding. Zeker als er kinderen zijn, is constructief overleg tussen de ouders heel belangrijk. Ruzies en vechtscheidingen slaan immers diepe wonden, bij de partners én bij de kinderen. Een scheidingsbemiddelaar is getraind om mensen op een verbindende manier met elkaar te laten communiceren. Zelf ben ik bovendien juridisch geschoold en heb ik jarenlang als advocaat gewerkt, zodat alles juridisch tiptop in orde geregeld wordt.

 

10 redenen om te scheiden met een scheidingsbemiddelaar

  1. De scheidingsbemiddelaar geeft jullie alle (juridische) informatie die nodig is.
  2. Jullie hebben het verloop van de echtscheiding zelf in handen;  jullie beslissen en regelen alles zelf in gezamenlijk overleg in plaats van dat de rechter jullie een regeling oplegt.
  3. Jullie leren met een bemiddelaar op een constructieve manier te communiceren, ook al lijkt dit nu misschien onmogelijk. Een goede communicatie is heel belangrijk aangezien jullie als ouders in de toekomst met elkaar moeten blijven overleggen over jullie kinderen. Een procedure voor de rechtbank zet daarentegen heel dikwijls een niet te stoppen gevecht in gang.
  4. Naast de juridische afhandeling worden ook relationele conflicten, die een constructief overleg in de weg staan, uitgeklaard.
  5. De scheidingsbemiddelaar legt de afspraken vast in een overeenkomst, zoals de wet het voorziet.
  6. Gezamenlijk gemaakte afspraken zijn afspraken die voor iedereen – voor jullie én de kinderen – aanvaardbaar zijn en worden dan ook gemakkelijker nageleefd; er is geen of weinig discussie achteraf.
  7. Scheiden met een scheidingsbemiddelaar is kostenbesparend: jullie betalen elk de helft van het uurtarief van de bemiddelaar tegenover een volledig uurtarief van een advocaat in geval van een twee-advocatenprocedure. Bij een advocaat betaal je bovendien BTW, terwijl bemiddeling vrij is van btw.
  8. Een scheiding in overleg (EOT) bij een bemiddelaar is veel sneller afgehandeld dan een scheidingsprocedure, die voor de rechtbank wordt uitgevochten.
  9. Een respectvolle afhandeling van de scheiding vergemakkelijkt het verwerkingsproces van de partners en is een pak minder belastend voor de kinderen, die ook onder de scheiding lijden.
  10. Een scheiding, geregeld in overleg, geeft op termijn rust en is dus goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59.